Hoeveel water drink jij

Blog - "Hoeveel drink jij eigenlijk?" (door Sacha Schouten)

Ik sta op het schoolplein nog wat verdiept in de drukte van de dag en kijk wat verschrikt op. "Eh… stamel ik, ik drink meestal alleen in het weekend". Een bevriende moeder kijkt me aan en zegt lachend: "Ik bedoelde water. Jij weet daar toch veel van?"

Water en gewicht

"Ach, dat valt wel mee hoor", zeg ik. Online is er ook veel over te vinden. Zo adviseert het Voedingscentrum voor volwassenen 1,5 - 2 liter vocht per dag. Dit hoeft dan niet alleen water te zijn. Alle dranken tellen mee. Als je officieel wilt uitrekenen hoeveel je moet drinken doe je 0,03 x je lichaamsgewicht. Voor mij met mijn 72kg komt dat neer op 2,16 liter. Best veel. Daarbij is het slim om ook nog rekening te houden met de omstandigheden. Is het heel warm of zweet je veel bij het sporten? Drink dan meer.

Gewoonte

Op het schoolplein stromen de kinderen ondertussen naar buiten. Mijn dochters gooien hun tassen op de grond en gaan nog even spelen. In hun tas zit altijd een dopper met water. Hier drinken ze uit tijdens de kleine en de grote pauze. En als het nodig is vullen ze bij. Bij het ontbijt en avondeten drinken ze ook water of thee zonder suiker. Na school nemen ze graag een glas (aanmaak) limonade. Water drinken is een gewoonte geworden bij ons thuis. Ook omdat mijn man en ik dit ook doen.

Water mee naar school zielig?

De bevriende moeder denkt nog even na over mijn antwoorden. "Ik las laatst dat in een pakje Wicky 5 suikerklontjes zitten," vertelt ze, "maar water mee naar school geven vind ik zo zielig."

Ik laat me verleiden om uit te leggen dat dat ons lichaam voor 60% uit water bestaat en hersenen wel voor 80%. Ook voor allerlei processen in je lichaam is water de allerbeste keuze. Zo help je bijvoorbeeld je stofwisseling door water te drinken, voorkom je een middagdip en ben je alerter. Water drinken is dus niet zielig, we hebben het nodig!

Zin in cola

Dan word ik meegetrokken door mijn dochters. Of we nu eindelijk naar huis gaan. 'Want die moeders staan ook altijd alleen maar te kletsen.'

En terwijl we naar de fiets lopen zucht mijn oudste dochter: ‘weet je waar ik echt trek in heb..? cola!’

Tja, daar sta je dan met je verhaal………………

Meer weten over Sacha Schouten? Ze stelt zich graag aan je voor >>

 

ANS & Co | info@ansenco.nl | 06 284 282 67 | www.facebook.com/ansenco