spinners

Blog - Spinners! (door Geralda Kadiks)

Het is vrijdagmiddag. Mijn zoon komt uit school en wil op pad. Op zoek naar een ‘spinner’. Hij heeft het er eerder over gehad. Ik vroeg me deze week nog af wat al die kinderen er nou leuk aan vinden. Veel te dure plastic ‘draaidingen’ (in het Engels klinkt het beter). Maar het is duidelijk dat dit de nieuwste rage is. Nog duidelijker: dit gaat niet geruisloos voorbij.

Nu of nooit

Na kort strategisch overleg besluiten we om naar het winkelcentrum te gaan. Eerst naar de boekhandel. Daar had ik ze de dag ervoor zien liggen. Uitgestald op de toonbank. Even is er schrik. Ze zijn weg! Mijn ogen gaan op zoek naar het bordje ‘helaas uitverkocht’. Ik wil al opgeven maar mijn zoon blijft vastberaden. Als hij vraagt of er nog spinners zijn, wijst de vrouw achter de kassa naar de modellen boven de toonbank. Ik stel voor om eerst nog even naar de speelgoedwinkel te gaan. Maar dezelfde mevrouw zegt dat ze daar uitverkocht zijn. Geen tijd meer voor een prijsvergelijking. Het is nu of nooit. Het wordt een groene. Mijn zoon is blij.

Groene spinners

Op het centrale plein in het winkelcentrum komt hij schoolgenoten tegen. Meteen worden de spinners vergeleken en worden er wedstrijdjes gedaan welke het langst draait. Ziet er leuk en gezellig uit. Is het meer dan 'erbij horen'? Interessante vraag. Spinners zorgen op dat moment zichtbaar voor verbinding. Maar misschien is die wel net zo vluchtig als de hype zelf. Er worden trouwens opvallend veel groene verkocht. En de boekhandel blijkt goedkoper te zijn dan de sportzaak. Dat is weer een meevaller. Al wil ik niet weten hoe groot de winstmarge was op ons aankoopbedrag van € 5,95.

ADHD

Ik blijf het fascinerend vinden. Hoe ontstaat zo’n rage? Dat begint toch ergens. Of bij iemand. Na een beetje googelen blijkt dat de spinner al in 1993 is bedacht. Dat is bijna 25 jaar geleden. Spinners zijn hartstikke retro! De uitvinder is een moeder van een jongen met ADHD. Ze ontwikkelde de spinner om de motorische onrust van haar zoon te verminderen. Een mooi en serieus verhaal. Wel pijnlijk dat ze haar patent heeft opgegeven. Kostte een hoop geld maar leverde niets op. Een slimme Chinese zakenman heeft er zijn voordeel mee gedaan.

Kerstversiering

In Nederland zijn spinners schijnbaar op Koningsdag aan hun opmars begonnen (niets van gemerkt in Leiderdorp, maar toch). En nu is het de vraag hoe lang deze hype duurt. Waarschijnlijk zijn spinners volgend jaar op Koningsdag voor weinig te koop. Ze zijn trouwens ook leuk voor in de kerstboom. Draadje eraan en klaar! Laat mijn zoon het maar niet horen.

 

ANS & Co | info@ansenco.nl | 06 284 282 67 | www.facebook.com/ansenco