Wat vraagt een kind

Blog - Welke ruimte heeft jouw kind om te leren en te ontdekken?

(Door Maria Troost)

‘Ik wil het anders doen dan mijn ouders’. Tijdens gesprekken met opvoeders is dit een uitspraak die ik regelmatig hoor. Maar biedt dit uitgangspunt voldoende houvast?

Referentiekader

Als het over opvoeden gaat heeft iedereen zijn eigen referentiekader. Inclusief herinneringen aan momenten van pijn, verdriet en eenzaamheid. Gevoelens die je jouw kind zoveel mogelijk wilt besparen. Maar minder positieve ervaringen kunnen een kind ook helpen om zich te ontwikkelen.

Twijfel en onzekerheid

Wat heeft een kind nou precies nodig? Wat vraagt het? Veel ouders en verzorgers voelen twijfel en onzekerheid als het hierover gaat. Doe ik te weinig of juist teveel? Soms voel je dat jouw kind iets anders nodig heeft. Maar wat is dat precies? En op welke manier bereik je jouw kind?

Leer mij het zelf te doen

De belangrijkste vraag van een kind is: ‘Leer mij het zelf te doen’. Maar wanneer en op welke leeftijd is een kind eraan toe om bepaalde zaken zelf te doen en om daar verantwoordelijkheid voor te dragen? En hoe ga je hier als ouder mee om? Belangrijk is om opbouwend te werk te gaan. Dit betekent dat je jouw kind niet alleen duidelijk maakt wat er niet mag, maar vooral wat het wél mag. Welke ruimte heeft jouw kind om te leren en te ontdekken?

Om over na te denken

‘Laat mijn angsten geen bezorgdheid bij je wekken. Dan word ik alleen maar banger. Leer me liever hoe ik moedig kan zijn.’

Meer weten?

Heb je behoefte aan ondersteuning bij de opvoeding van jouw kind(eren)? Of vind je het prettig om gewoon eens van gedachten te wisselen over zaken waar je tegenaan loopt? Maak dan een afspraak met Maria. In haar praktijk in Alphen aan den Rijn helpt Maria ouders en verzorgers met uiteenlopende vragen. Kijk op de website van Maria voor meer informatie: www.mariatroost.nl.

ANS & Co | info@ansenco.nl | 06 284 282 67 | www.facebook.com/ansenco